Var finns den bästa sparräntan?

pengar och procent

Det är flera år sedan vi såg en inflationsnivå I Sverige som vi ser idag. Vi har idag en inflation på nästan två procent. Detta gör det mycket viktigt att spara pengar på rätt sätt, och där du får hög sparränta. Ränta.com guidar dig här till rätt sparkonto och reder ut begreppen.

Inflationen gör valet viktigt

De flesta svenskar sparar idag på bankkonton. Detta är inte det sparsätt som ger dig bäst avkastning under en inflationsnivå som vi ser idag i Sverige. Som med så mycket annat så kan detta bero på att människor helt enkelt inte vet om det eller inte orkar flytta om sitt sparande. Oavsett anledning så tjänar du att istället börja spara i ett regelrätt sparkonto.

”Du förlorar två procent av ditt sparande om året om du sparar på ett konto med noll procent i ränta som storbankerna ofta har. Att de flesta väljer att behålla sitt sparande i storbanker beror på en kombination av lathet och okunskap”
– Christina Söderberg, sparekonom hos Compricer

Insättningsgarantin

Många tror att det enbart är storbankerna som har statlig insättningsgaranti. Detta innebär ett skydd för den som sätter in pengar där staten går in i händelse av konkurs och ersätter kunden med upp till 950 000 kronor. Då många sparkonton också ger dig statlig insättningsgaranti så är det därför likvärdigt med att spara i en storbank ur den synvinkeln.

Det finns dock några skillnader om du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti utöver ovanstående säkerhetsaspekt. Detta är framförallt att du får högre ränta på ett konto utan insättningsgaranti, vilket ger dig möjlighet till större avkastning. Givetvis innebär även det en aningen större risk i sig, att välja konto utan insättningsgaranti. I slutänden är det du som sparare som måste väga dessa för och nackdelar mot varann och bedöma vad som passar dig bäst.

Den bästa räntan

I nuläget så får du bäst ränta på ditt sparande om du väljer Santander Consumer Bank. Du får då 1,0 procent i ränta. Det du däremot måste vara medveten om är att det enbart gäller ett av Santanders två olika sorters konton. Det kontot som ger dig en procent i ränta är avsett för dig som vill spara större summor på lång sikt. Du behöver då ha ett sparkapital som överstiger 100 000 kronor för att få denna räntesats.

För dig som sparar mindre än 100 000 kronor så är räntan 0,75 procent hos Santander på deras andra konto. Om ditt sparkapital understiger detta på det förstnämnda kontot så faller räntan ned till noll procent, vilket är viktigt att veta om. Oavsett om du väljer Santander eller något annat sparkonto så är det en mycket bra idé att ha ditt sparande i ett sparkonto med ränta.