Lån utan ränta

räntefrittHuvudregeln är att alla lån löper med någon form av ränta, nominell och/eller effektiv ränta. Det ligger helt enkelt i lånets karaktär att ränta måste utgå. Den som lånar ut pengar tar nämligen en risk vid utlåningen – risken är givetvis att låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Dessutom är långivaren intresserad av att få ersättning för den så kallade alternativintäkten. När lånet är utbetalat disponerar ju låntagaren över pengarna, vilket omöjliggör för långivaren att förränta pengarna till exempel genom investeringar.

Emellertid finns det alltid undantag till alla regler. Det gäller även för förhållandet mellan lån och ränta. Det finns idag ett antal kreditbolag verksamma inom smslån som erbjuder smslån och snabblån utan ränta. Frågan är då hur det kommer sig? Kännetecknas inte smslån och snabblån av relativt höga avgifter?

Vilka lån är räntefria?

Vissa kreditbolag har som affärsidé att erbjuda nya kunder det första lånet helt kostnadsfritt. Alternativt kan en uppläggningsavgift tillkomma, men du betalar ingen ränta och inga övriga avgifter. Att notera är att uppläggningsavgiften normalt är ganska blygsam i förhållande till det normala.

Smslån utan ränta kan gälla förutbestämda lånebelopp eller flexibla belopp inom ett visst intervall. Exempel på sistnämnda är att du väljer valfritt lånebelopp mellan 2000-4000 kr. Vanligast är dock att gratislånet enbart gäller ett förutbestämt belopp. I regel gäller erbjudandet också för en förutbestämd låneperiod, som normalt är en månad.

Hitta aktuella räntefria snabblån direkt och ansök på nätet, så kan du få pengarna utbetalade samma dag. Tänk dock på att ansöka innan lunchtid om du har ett snabbt behov av lånet, annars kan det betalas ut nästkommande dag.

OBS: Ett räntefritt lån är ett lån utan nominell ränta. Om långivaren tar ut uppläggningsavgift och/eller aviavgift så tillkommer det kostnader som räknas som effektiv ränta för lånet, alltså den faktiska kostnaden för att du får låna pengarna.

Hur får jag ett lån utan ränta?

För att utnyttja ett erbjudande om lån utan ränta behöver du inte göra något speciellt. Du besöker kreditbolagets webbplats, anger lånebeloppet och låneperioden (om långivaren erbjuder flexibla lån det vill säga) och registrerar dina personuppgifter. Den som sedan handlägger ditt lån ser automatiskt att du är en ny kund och ordnar så att du kan utnyttja erbjudandet om smslån utan ränta, givet att du klarar den sedvanliga kreditprövningen.

Ditt lån betalas sedan ut i enlighet med ordinarie rutiner och du ska givetvis se till att betala tillbaka lånet i rätt tid. Även om lånet inte löper med ränta under låneperioden tillkommer självklart förseningsavgifter, dröjsmålsränta, med mera, vid utebliven betalning.

Sammanfattning

  • Ett fåtal kreditbolag inom smslån erbjuder lån utan ränta till nya kunder.
  • Erbjudandet gäller i regel för förutbestämda belopp och förutbestämda låneperioder.
  • Om lånet inte betalas tillbaka i sin helhet i rätt tid tillkommer sedvanliga förseningsavgifter.