Aktier

Pengar växer genom aktiehandel

Aktiesparande är ett av de mest välkända sätten att få bra avkastning på sina sparpengar. Men många väljer bort aktiesparandet eftersom man saknar kunskap om hur det fungerar och tycker det verkar invecklat och svårt att få avkastning på sina pengar. Den svenska börsen har de senaste 100 åren ökat med cirka 10 procent per år.

För att aktiebolag ska få in pengar så säljer man aktier, detta är då ägarandelar av företaget. Den som köper aktier i företaget blir alltså delägare. Som delägare i företaget får man rösta om olika beslut inom företaget och detta görs på en bolagsstämma. Rösträtten beror på hur manga aktier man har i företaget. Det finns två olika aktier och dessa är A-aktier som är värda 10 gånger mer rösträtt än de vanliga B-aktierna. A aktierna brukar ofta inte säljas öppet utan är till för dem som till exempel har grundat företaget.

Utveckling

Pengarna som kommer in från aktierna kallas riskkapital och pengarna använder företag för att bland annat utveckla sin verksamhet men företagen brukar även spara pengar som en buffert att ta av om företaget inte går så bra en period. Aktier gynnas av ränta vilket betyder att man får pengar för de pengarna som man sparar. Det har visat sig att aktier ger mycket mer för pengarna som man sparar än vad andra alternativ gör.

Om man vill köpa och sälja aktier så behöver man ett konto hos någon aktiemäklare. Genom att ha ett konto hos en aktiemäklare så får man tillgång till aktiebörsen vilket behövs för att handla framgångsrikt. Man kan välja mellan tre olika konto och dessa är investerar spar konto, aktiedepå konto eller VP konto.

Det finns många olika aktiemäklare att välja mellan. Storbankerna erbjuder aktiemäklartjänster men det finns även nätmäklare som arbetar med aktier. De sist nämnda erbjuder bättre tjänster för just handeln med aktier online och är dessutom mycket billigare att använda än storbankernas tjänster. Om man är en småsparare och vill inventera mindre summor i aktier så rekommenderas inte storbankerna eftersom de har höga grundavgifter.

Några stora nätmäklare erbjuder gratis aktiehandel för just småsparare och detta innebär att man kan köpa och sälja aktier gratis utan några avgifter. Genom detta avgiftsfria erbjudande behöver man inte ha mycket pengar för att börja spara i aktier utan kan handla för mindre summor. Det är inte lätt att bli rik på handel med aktier men det finns pengar att tjäna. Man kan ofta få en bra avkastning på det man har investerat men det är svårt att välja vilka aktier som kommer att ge den bästa avkastningen.

Man måste investera i förhoppnings- och tillväxtbolag med höga risker för att få så hög avkastning som möjligt men om man gör detta är risken hög att man kommer att förlora pengar som man har investerat. Det finns många förlustaffärer. Det är då säkrare att investera i stabila aktier som är mer pålitliga och som gör att man tjänar pengar år efter år.

Sälja aktier

Det är enkelt att sälja aktier. Man går in på sitt konto och där väljer man vilken aktie det är som man vill sälja och hur många man vill sälja. Man måste välja hur mycket man vill sälja för och då kan man välja att sälja till bästa pris vilket innebär att aktiemäklaren säljer dem så fort som möjligt till gällande marknadspris. Detta sätt är riskfyllt då i vissa fall det bara finns begränsat utbud på köpare och om man har otur så vill ingen köpare köpa aktierna till marknadspriset.

Eftersom man då sagt att man vill sälja till bästa pris så får man sälja dem till högsta budet oavsett hur lågt det budet är. Det andra sättet att sälja på är att sätta ett minsta pris på aktierna. Mäklaren kommer försöka sälja dem till bästa priset och det kommer inte vara under det angivna minsta priset. Med detta alternativet undviker man att aktierna säljs för billigt.

TIPS FÖR AKTIESPARANDE:

  • För att minska riskerna i aktiesparandet ska man välja trygga, stabila och lågt värderade företag som har en lönsam bakgrund.
  • Sprid ut riskerna i aktieportföljen. Investera inte alla pengar i ett företag. Man ska helst fördela sitt kapital mellan åtta till tio aktier och mellan olika företag och branscher.
  • Tänk långsiktigt och ha tålamod och sprid investeringarna över tiden, köp inte allt på en gång.
  • Man ska sätta upp mål med sitt aktiesparande och se vilken avkastning man förväntar sig och vad som inte händer om det inte uppnås. Man ska även komma fram till en rimlig summa som man kan lägga på sitt aktiesparande.
  • För att följa vad som händer och vara insatt så håll ska man hålla sig informerad om aktiemarknaden.
  • Det bästa är att göra investeringar i företag som man förstår sig på där man tror på företagets affärsidé.
  • För att få en bra bild av företaget så läs är det bra att läsa olika analyser om företaget innan man väljer att investera