Fler väljer rörlig ränta på sina bolån

Skriver på avtal och får nycklar

I samband med att du tecknar ett bolån får du betala en viss ränta till banken. Räntan är i grunden rörlig, men om du vill kan du välja att binda den en viss tid. Du kan därefter välja om du vill fortsätta binda räntan ytterligare en period, eller om du vill låta den följa marknadsräntan.

Enligt ett pressmeddelande från SBAB är det just nu allt fler låntagare som väljer att låta sin ränta vara rörlig, eller åtminstone så rörlig som den kan bli. I juli i år var det hela 8 av 10 bolånekunder som lät binda sin ränta på den kortaste möjliga bindningstiden, vilken idag ligger på 3 månader.

Jämfört med samma period förra året, är det en ökning med 10 procent.

Den rörliga räntan är historiskt billigast

Det finns för- och nackdelar med såväl fast som rörlig ränta. När det gäller den rörliga räntan, som är mest populär idag enligt SBAB, är den största fördelen att denna ränta historiskt sett har varit det billigare alternativet. Den rörliga räntan rör sig upp och ner med marknadsläget och har alltså genom åren i snitt varit mindre kostsam för låntagaren än dess fasta motsvarighet.

En nackdel är dock att du som låntagare inte vet hur mycket du ska betala varje månad över ett år. Dessutom kan kostnaderna för ditt bolån bli betydligt högre om räntan plötsligt skulle sticka iväg.

Fast ränta ger ekonomisk kontroll

Om vi istället tar den fasta – eller bundna som den också kan kallas – räntan, har denna istället den stora fördelen att du alltid vet exakt hur mycket du kommer betala på ditt lån. Det gör att det blir lättare för dig att planera din ekonomi, samtidigt som du inte behöver oroa dig för räntehöjningar.

En bunden ränta brukar dock vara något dyrare än en rörlig sett över tid, samtidigt som det kan medföra en extra kostnad för dig om du skulle vilja lösa ditt bolån under bindningstiden. Lär dig mer om skillnaden mellan rörlig eller bunden.