Prova investeringar i aktier med SprinkleBit

Tycker du att aktiehandel känns intressant, men samtidigt svårt och kanske väl riskfyllt? Det är många som känner så, och det är för dem som appen SprinkleBit har utvecklats. SprinkleBit är en satsning från bolaget med samma namn tillsammans med Swedbank. Det krävs dock inte att man har något konto på just Swedbank för att man ska kunna ta del av appen.

En aktiesimulator i handen

SprinkleBit marknadsförs som en aktiesimulator för dig som är ”helt grön på aktier”. Idén är att appen ska användas som en övningsplattform för aktiehandel. Konceptet liknar intill förväxling riktig aktiehandel men du handlar med SprinkleBucks, inte riktiga pengar, och aktierna du handlar med dina SprinkleBucks är fiktiva motsvarigheter till riktiga aktier på börser runt om i världen.

Du kommer enkelt igång med appen. Du börjar med att skapa ett konto. Sedan får du omedelbart 5000 SprinkleBucks att använda för att göra köp. 1 SprinkleBuck är detsamma som 1 kr, vilket gör det ganska enkelt att se hur dina investeringar utvecklar sig. Precis som i verkliga världen får du betala courtage, 8 SprinkleBucks närmare bestämt. Väljer du att skriva en rad och motivera en investering för de andra användarna slopas emellertid courtaget.

Följ och kopiera andras affärer

SprinkleBit har många sociala funktioner. Till exempel kan du följa andra användare för att se hur de gör sina investeringar och hur de motiverar sina köp respektive försäljningar. De senaste transaktionerna och inläggen från dem du följer visas i ett aktivitetsflöde och du har också ett antal topplistor att kika närmare på. Givetvis har du själv en egen profil där dina investeringar och transaktioner visas. I appen finns även en chatt som är öppen för alla användare.

Aktieskola och nyheter

SprinkleBit skulle kunna vara en renodlad social investeringsplattform där det är själva transaktionerna och kommentarerna kring dem som är i absolut fokus. Emellertid har utvecklarna också sett till att addera både en aktieskola och ett generöst flöde av nyheter och analyser.

Aktieskolan är en produkt signerad Swedbank. Den är ganska basal till sin karaktär och den vänder sig därmed i princip till dem som verkligen är ”helt gröna” när det handlar om investeringar i aktier. I aktieskolan, som för övrigt är en komprimerad kopia av den tjänst som Swedbank har på sin webbplats, får du en kortkurs i vad aktier är, vad en börs är, hur ett köp/en försäljning går till, hur man bör tänka kring riskspridning och så vidare.

För både iOS och Android

Appen Sprinklebit finns tillgänglig för både iOS och Android. Om du har en iOS-enhet, det vill säga en iPhone eller en iPad, ska du gå in på App Store i din enhet och söka efter appen. Den är givetvis gratis att ladda ner. Har du istället en Android-enhet (smartphone eller surfplatta) ska du gå till Google Play och där ladda ner appen.

Appen kostar som sagt inget att ladda ner och använda. Det finns emellertid en möjlighet att köpa en prenumeration på premiumfunktioner. Vi har dock svårt att se värdet i de funktioner som ingår i SprinkleBit Premium varför vi inte kan rekommendera detta tillägg.

Läs mer om Swedbank och SprinkleBits satsning här.