Samsung lanserade i april i år en kontaktlös betalningslösning och nu är det dags för Apple att göra entré på denna nya marknad. Med Apple Pay, som lanserades i Sverige den 24 oktober, är det möjligt att betala i kassan med både iPhone och Apple Watch utan att behöva ta fram kort eller kontanter. Vid lanseringen har betallösningen stöd för Visa, MasterCard och iZettle. Den enda storbanken som är ansluten för tillfället är Nordea, men fler banker kommer garanterat att ansluta sig inom kort. För Samsung Pay är nämligen alla de fyra storbankerna samt ICA banken anslutna till systemet och det vore märkligt om bankerna skulle ha en annan strategi för Apple Pay.
Kontaktlösa betalningar
Apple Pay möjliggör kontaktlösa betalningar för en ökad säkerhet och en ökad smidighet. Säkerheten ökar genom att betalningen är kontaktlös (utan kort) samt genom att det inte finns någon kod att slå in. Ett kort kan komma på avvägar och koder kan glömmas bort, men med Apple Pay är ett finger på knappen för touch-ID allt som krävs för att godkänna en betalning. Detta ger också automatiskt en ökad enkelhet och smidighet. Det enda man behöver ha med sig när man ska handla är sin iPhone (eller Apple Watch).
Ett alternativ till bankID?
Det finns all anledning att tro att Apple Pay också kan ha en funktion som liknar den som bank-ID ger. Apples betalningslösning bygger på en mycket hög säkerhet och det är inte otroligt att vi i framtiden kommer att kunna använda en iPhone för att legitimera oss på olika sätt. Förmodligen sker det emellertid inte förrän Apples ansiktsigenkänningsteknik blir mer förfinad.
De tänkbara användningsområdena för Apple Pay som metod för legitimering är naturligtvis många. Om funktionen får en säkerhet på samma nivå som bank-ID kan man tänka sig att tjänsten kan användas för att ansöka om lån, öppna sparande, göra aktieaffärer, skapa inloggningar på olika webbutiker och tjänster på nätet, signera betalningar och överföringar i internetbanken och så vidare.
Så här betalar du med Apple Pay
För att kunna använda Apple Pay måste du idag ha ett konto hos Nordea samt något av bankens VISA-kort eller MasterCard. Det behöver inte handla om ett kreditkort, utan tjänsten har stöd även för Electron och Nordea Debit. I tillägg kan du endast använda Apple Pay vid terminaler som är märkta med den speciella symbolen samt i webbutiker som har stöd för tjänsten.
Om du har en iPhone betalar du kontaktlöst i kassan i fysiska butiker genom att hålla ett finger på knappen för touch-ID samtidigt som du håller telefonen nära terminalen. När betalningen har gått igenom får du ett meddelande direkt på skärmen.
Om du handlar online ska du välja Apple Pay som alternativ i kassan. Du identifierar dig och legitimerar dig sedan med knappen för touch-ID.
Apple Pay fungerar givetvis också som betalningsmetod för Apples egna produkter och de appar som man säljer i App Store. Betalning för en produkt, en tjänst eller en app sker på samma sätt med touch-ID.