Lägre boränta och högre sparränta

spara pengar på räntor

Lägre boräntor och högre sparräntor – det är en kombination som garanterat ger mer pengar i hushållskassan varje månad. Trots att det finns mycket pengar att spara, är det inte särskilt många som tar sig tid att ta de steg som krävs. Det är lite synd, särskilt som arbetet inte direkt är besvärligt och inte behöver ta lång tid.

Nischbankerna leder utvecklingen

Lite elakt kan man säga att storbanker som Nordea, Swedbank och Handelsbanken är stora av en anledning – att de tar ut de högsta priserna. De största bankerna är sällan billigast vare sig det gäller bolån eller ränta på sparkonton. Det är en direkt anledning till att den som vill spara pengar på boräntan eller få mer ränta på sparkontot, eller både och, ska sikta in sig på den skara aktörer som brukar gå under benämningen nischbanker. Dessa aktörer har ett mindre omfattande utbud av tjänster och många gånger specialiserar de sig på att vässa sitt erbjudande inom ett eller ett par specifika tjänster. Det kan vi kunder tjäna på!

Tittar vi på hur det ser ut för boräntor ger en snabb översikt att Ålandsbanken och MittBolån är de två billigaste aktörerna. Under juni månad var dessa två aktörer de som erbjöd sina nya och befintliga kunder de lägsta räntorna. På den andra sidan skalan hittar vi betydligt större aktörer såsom exempelvis Länsförsäkringar och Handelsbanken.

Går vi sedan över till att jämföra sparräntor är det helt klart så att ju större bank, desto lägre ränta. Ingen av de traditionella bankerna erbjuder någon ränta över huvud taget på sparkonton med fria uttag, men många nischbanker kan erbjuda upp till 1%. Det är inte mycket historiskt sett, men taget i beaktande att riksbankens reporänta är negativ kan väl vilken positiv ränta som helst förmånlig, även om den bara uppgår till någon procent eller några tiondelar av en procentenhet.

Har du möjlighet att undvara dina sparpengar något år eller två, kan du hos en del nischbanker också välja att öppna så kallade fasträntekonton, som löper med en betydligt högre ränta.

Mer i plånboken – fem enkla steg

Utnyttjar du kombinationen med förhållandevis låg ränta på bolån och förhållandevis hög ränta på sparkonto har du möjlighet att få en hel del extra i plånboken varje månad. För de flesta blir det minskningen i kostnaderna för boendet som ger störst effekt, men det skadar inte att maximera möjligheterna att få betydligt mer än nollränta på sparkontot, till exempel om du håller på att bygga upp en buffert.

Här nedan har du fem enkla steg du kan följa för att på så sätt få mer pengar i plånboken.

1. Jämför sparräntor hos nischbankerna och välj den som har de bästa villkoren för dig (undersök till exempel frågan om fria uttag samt hur det ser ut med insättningsgarantin)
2. Ta fram alla papper kring hur dina bolåneräntor ser ut
3. Jämför snitträntor hos både storbankerna och mindre bolåneinstitut
4. Kontakta de banker som uppenbarligen kan erbjuda de lägsta räntorna i snitt, alternativt ta hjälp av en låneförmedlare
5. Ta in offerter och förhandla med långivarna