Få högre ränta på sparkontot

Inflationen börjar röra på sig och det har inneburit att marknadsräntorna så sakteliga har börjat klättra från de rekordlåga nivåerna. Det har till exempel visat sig i att bolåneräntorna överlag har höjts de senaste månaderna. Även sparräntorna har börjat röra på sig. Storbankerna vilar fortfarande på hanen, men ett antal nischbanker har nu höjt sina inlåningsräntor och kan erbjuda sparräntor på 1% eller mer.

Med största sannolikhet kommer sparräntorna överlag att höjas under 2017, även om Riksbanken inte höjer sin styrränta. Det är dock först när styrräntan klättar en bit över nollstrecket som storbankerna kommer att börja fundera på att erbjuda avkastning på rörliga sparkonton. Vid den tidpunkten kommer förmodligen inflationen ha ätit upp en del av sparpengarna.

1% med insättningsgaranti

Du har idag en handfull banker och kreditbolag att vända dig till om du vill säkra avkastning på dina sparpengar. Hos dessa aktörer kan du få en ränta på upp emot 1% på rörliga insättningskonton med fria uttag och några tiondelar av en procent mer om du binder pengarna på ett eller ett par år. Väljer du en aktör som är ansluten till den statliga insättningsgarantin är dina pengar lika säkra som de är hos storbanken. Har du pengar som inte ger någon ränta på sparkonton eller kapitalkonton hos en storbank kan du alltså tjäna en del på att göra en överföring idag.

Du kan komma igång med ett sparande hos nischbankerna på bara några minuter. Det är nämligen många av dem som erbjuder dig att skapa ett konto på nätet med inloggning via bank-ID på datorn eller mobilen. Du gör sedan dina insättningar genom din internetbank, antingen via en vanlig överföring eller via en betalning till plusgiro eller bankgiro. Självklart kan du följa utvecklingen på ditt konto direkt på nätet.

Upp till 10% utan insättningsgaranti

För den som anser att en sparränta på omkring 1% är i minsta laget, och inte gärna vill vänta ett par år på att storbankerna blir mer generösa, finns alltid alternativet att sätta in pengar på så kallade högräntekonton. På sådana konton kan du faktiskt få en avkastning på upp till 10% per år om du binder pengarna en längre tid. Att denna typ av sparkonton finns är framför allt en följd av utvecklingen för små konsumentkrediter. Aktörer som erbjuder snabblån och andra liknande krediter behöver låna upp medel för sin utlåning och gör det då via inlåning på sparkonton.

Den uppenbara nackdelen med högräntekonton är det faktum att dina pengar inte är skyddade i händelse av inlåningsföretagets betalningsinställelse eller konkurs.