Vid Riksbanksledningens möte på Alla hjärtans dag beslutade en i princip enhällig direktion att lämna reporäntan oförändrad på -0,50%. Det var ett väntat beslut, men inte lika väntat var att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, signalerade att köpen av statsobligationer kommer att fortsätta och eventuellt också utökas. Enligt motiven till beslutet krävs en fortsatt mycket expansiv penningpolitik för att inflationsmålet om 2% årligen ska kunna mötas.
Vi har levt med extremt låga räntor under flera år nu, så vad kan effekterna av Riksbankens beslut bli? Blir det ingen förändring eller kan några tydliga effekter skönjas?
Du som har bolån kan pruta rejält
Extremt låga räntor ger bankerna en möjlighet att skapa en mycket stor bruttomarginal på sin utlåning och just nu är faktiskt marginalen rekordstor. Finansinspektionen har alldeles nyligen publicerat uppgifter om bolåneföretagens bruttomarginal för det fjärde kvartalet 2016 och siffran är smått häpnadsväckande 1,73%. Vad det innebär är att bankerna gör enorma vinster och det ger utrymme för bolånekunderna att pruta, och det rejält. Bankerna gör stora vinster även på bolåneräntor ned mot 1% och det är något du som äger ditt boende bör utnyttja. Med riksbankens beslut kommer möjligheten att pruta att fortsätta vara stor under en längre tid, även om de långa marknadsräntorna sakta börjar stiga.
Kan du inte pressa ned räntan hos din nuvarande bank bör du se på möjligheten att vända dig till en annan långivare och inhämta ett nytt erbjudande. Förmodligen kan du genom att ställa bankerna mot varandra få en mer fördelaktig bolåneränta än den du betalar idag. Notera bara att en flytt av bolån kan ge effekter både vad gäller ränteskillnadsersättning och amorteringskrav.
Viktigt att leta efter bästa sparräntan
Sparräntorna kommer att fortsätta vara mycket låga. Till exempel kommer storbankerna definitivt inte att erbjuda ränta på lönekonton och icke bundna sparkonton förrän reporäntan närmar sig åtminstone 2%. För buffertsparande och sparande på kort tid är det viktigt att leta efter sparkonton som ger avkastning, särskilt för att inflationen – när den sätter fart – inte ska urholka penningvärdet.
Det går idag att hitta banker och kreditbolag som erbjuder sparräntor på upp emot 1% på konton med fria uttag. Det är klokt att välja en sådan aktör för att få åtminstone någon liten avkastning på ditt sparande.
Som du kan se på förstasidan på den här sajten, under fliken ”sparkonto”, finns aktörer som kan ge en betydligt mer generös inlåningsränta än någon enstaka procent. Om du funderar på att sätta in pengar hos någon av dessa aktörer ska du dock känna till att dina pengar inte är skyddade i händelse av konkurs. Dessa kreditbolag är inte anslutna till Riksgäldens system för insättningsgaranti.