P2P-låneföretagen växer snabbt

Fintech är en bransch som verkligen går som tåget just nu. Det handlar om företag som tar fram innovativa lösningar inom sparande, lån, investeringar och så vidare som både förenklar privatekonomi och gör det billigare för konsumenterna. En av de hetaste nischerna inom fintech just nu är crowdlending.

Vad det handlar om är att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner. Själva fintech-bolaget fungerar som en marknadsplats som möjliggör att säljare (långivare) och köpare (låntagare) kan mötas.

Det finns idag en handfull aktörer som erbjuder en sådan här tjänst för crowdlending eller P2P-lån. Tre av de största är Sparlån, Lendify och Savelend. Enligt egna siffror och officiella siffror från branschen växer dessa aktörer mycket fort, faktiskt så fort att de pengar privatpersoner skjuter till inte räcker för att möta efterfrågan på lån. För att kunna möta efterfrågan och dessutom för att kunna expandera har två av P2P-långivarna på senare tid fyllt på kassan rejält med nya pengar. Här berättar vi lite kort om kapitaltillskotten och vad de olika aktörerna kan erbjuda både den som vill låna och den som vill låna ut.

Sparlån fyller på med 20 miljoner

Sparlån har precis tagit in 20 miljoner kronor i en runda för att utöka verksamheten. Det handlar inte specifikt om att få in mer pengar att låna ut, utan mer om att kunna utveckla företagets produkter och anställa fler personer.

Hos Sparlån kan alla som är i behov av ett privatlån låna upp till 300 000 kr utan säkerhet. Lånet löper på mellan sex månader och tio år och räntan sätts individuellt. Reglerna för kreditbedömningen är tuffare än genomsnittet för privatlån och lägsta ålder är 20 år.

Räntan hos Sparlån är, enligt egen uppgift, i genomsnitt 1,8% bättre än vad som kan erbjudas på motsvarande lån hos traditionella långivare. För den som investerar är den genomsnittliga avkastningen 8,5%.

Lendify tar in 300 miljoner i obligationslån

Lendify var först ut med P2P-utlåning för privatlån. Bolaget är också det som växer snabbast och utlåningen har verkligen accelererat under 2017. I början av 2017 upptäckte bolaget att efterfrågan var klart högre än utbudet och därför bestämde man sig i maj för att ta in 200 miljoner i obligationslån. I oktober tog man sedan in ytterligare 100 miljoner. Lendify har under året också tagit in ett betydande belopp i riskkapital för att stärka driften av själva företaget.

Lendify erbjuder lån på mellan 20 000 – 500 000 kr som lånas ut i mellan 1-10 år. Man presenterar inte någon genomsnittlig uppgift på hur mycket en låntagare kan tjäna på att välja Lendify framför andra typer av långivare, men vi kan räkna med att snitträntorna är relativt generösa. Den som lånar ut via Lendify får amorteringar och ränteinbetalningar utbetalda löpande, och avkastningen beräknas efter olika löptider.

För den som lånar ut pengar på längre tid – upp till 10 år – är den förväntade årliga avkastningen omkring 8%. Om den längsta löptiden är 5 år är förväntad avkastning ungefär 5% per år. Med en smart och automatisk återinvesteringsfunktion kan en investerare hos Lendify få en automatisk ränta på ränta-funktion på sina insatta medel.

Observera: Alla investeringar är förenade med risk. Historiskt sett är kreditförlusterna på privatlån i Sverige låga, men det finns inga garantier och ovan siffror om förväntad avkastning är högst preliminära.