Rekordhög inflation chockar Riksbanken

stefan ingves

Julisiffrorna för inflationen kom som en stor överraskning för både marknaden och Riksbanken. Med ett inflationsmål på 2% hade riksbanken riktat in sig på en stadigt stigande inflation. Dock en stigning från 1,7% i juni till 2,2% i juli var det inte många som förutspådde och har nu överträffat förväntningarna under flera månaders tid. Enligt KPIF är den nuvarande inflationstakten den högsta sedan 2010. Även konsumentpriserna såg en ökning på 0,5%

Anledningen till detta är, enligt SCB, de kraftigt höjda priser på utlandsresor och paketresor. På grund av det ovanligt dåliga väder under sommaren har fått många svenskar att resa utomlands. Den stora torka vi hade tidigare i år har även lett till höjda energi- och bränslepriser, vilket även kan ha bidragit den stigande inflationen

Nya siffror skadar börsen

Som effekt av detta flaggar riksbanken för en tidigare räntehöjning som troligtvis kommer under tredje kvartalet nästa år. Experter spekulerar dock att en höjning kan till och med komma tidigare.

De nya siffrorna har skapat en viss oro på den svenska börsmarknaden och efter ett kort uppåtsving föll den, likt som i övriga Europa, efter en kort period av handel. De enda som stack ut ur nedgången var banker som bland anant Nordea och SEB vilka gick upp med 0,3%. Detta då banker ofta tjänar mer pengar under högre ränta. I resten av Sverige var den generella trenden varit svag. Som sagt har svenskarna spenderat mer av sina pengar på resor och har samtidigt inte ägnat mycket tid och pengar på shopping. Clas Ohlson backade hela 5,7 procent efter analytikernas förväntan på uppgång.

”Tillfälliga faktorer” enligt experter

Trots den starka stigningen på kort tid tror experter på att detta är en tillfällig situation och att inflationen kommer att sjunka tillbaka till under inflationsmålet om ett par månader. Swedbanks chefsekonom Anna Bredman säger:

”Vi kan räkna med en viss rekyl under hösten. Men jag tror att inflationen kommer att pendla kring 2 procent”

Då grunderna på en de stora förändringarna var till stor del på grund av de sena sommarsemestrarna är experter säkra på att inflationen kommer går ner till mer normala nivåer till höst. Resultatet blir med största sannolikhet då inte någon större omläggning av räntan, utan mer troligt några smärre förändringar i räntebanan. Det största förändringen blir sannolikt att allmänhetens bolåneräntor snabbare går uppåt. De nya inflationssiffrorna har redan fått marknadsräntorna på obligationer att stiga.

Även om det inte finns några belägg för oro just nu är det viktigt att vara medveten om vilka faror som tillkommer vid för hög inflation. Om inflationen ökar i samma takt som den gjort mellan juni och juli, d.v.s. 0,5% på en månad, hade vi verkligen varit i trubbel. För hög inflation innebär först och främst en turbulent marknad då företag har det svårare att ta beslut angående inköp och investeringar eftersom lönsamheten är svår att räkna ut. Hög inflation gör det även mindre lönsamt att spara pengar eftersom ens pengar man har i banken förlorar värde. Samtidigt är det då av samma anledning lönsamt att låna pengar.